Newroz: Een Muzikale Viering

Newroz, Navruz, Nawrouz, Nevruz, Nooruz, Novruz, Nowrouz, Nowruz! Zo veel manieren om hetzelfde woord te schrijven voor dit nieuwjaars -,en lentefeest dat vooral in Afghanistan, Azerbeidzjan, India, Iran, Irak, Kazachstan, Kirgizië, Koerdistan, Pakistan, Tadzijikistan, Turkije, Turkmenistan en Oezbekistan wordt gevierd. In 2010 werd het festival ingeschreven op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO.
Ook in Nederland wordt het feest volop gevierd door vooral Koerdische -en Perzische Nederlanders. Matrix viert het feest graag mee! In deze eerste editie van Studio Matrix maken we een muzikale reis en vieren we Newroz samen. Hoe vieren Rotterdammers Newroz en hoe belangrijk is het feest voor onze stadsgenoten? Hoe anders is de viering van Newroz dan de verwelkoming van de lente? Of is Newroz hét universele feest waarin culturen samenkomen?
Schrijfster Meltem Halaceli neemt je mee naar de gebieden waar Newroz wordt gevierd. Met maar liefst zes verschillende ensembles van eigen bodem, met roots uit de regio, laten we het geluid horen van Newroz. Samen, maar op afstand, beleven we het gevoel van een nieuw begin. Met filosoof Michiel Leezenberg, (UvA), praten we verder over de betekenis van de nieuwe dag, het feest van Newroz.
Met o.a.:
Michiel Leezenberg
Michiel Leezenberg is filosoof en woonde (van 19…tot 20..) in het Midden-Oosten. In 2001 werd zijn boek: ‘Islamitische filosofie: een geschiedenis’ bekroond met de Socratesbeker, een onderscheiding voor het meest urgente filosofieboek. In 2017 verscheen van hem ‘De minaret van Bagdad, over seksualiteit en islam’.
Meltem Halaceli
Meltem Halaceli is schrijfster, arabist van Arabisch-Turks afkomst. Halaceli studeerde Arabische taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde in december 2015 haar debuut over haar familiegeschiedenis ‘De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali’.
Ulaş Yeşil – Koerdische volksmuziek
Ulaş Yeşil: saz
Levent Güzel: percussie
Yaşar Saka: Lavta
Chaharmezrab Hejaz – Perzisch
Mehrdad Nasirshoaibi: Santur
Yaşar Saka: Lavta
Levent Güzel: Percussie
Jansouz Collective– Improvisatie Gatha and Sahari maqam
Sepand Dadbeh: Tanbour
Khorshid Dadbeh: Tanbour
German Popov – Oezbeeks/Kazachs
Kazachse componist, dombra speler
Ensemble Mashrap – Muziek van de Oeigoeren
Kamil Abas: Viool
Perhat Abit: Tembur, vocaal.
Jawdet Yadikar: Dutar
Tayir Camar: Bas rawap
Baku Ensemble – Azerbeidzjaanse volksmuziek
Eybaliev Baxtiyar: zang
Cavid Selimov: tar
Studio Matrix
In Studio Matrix biedt podium Matrix Rotterdam ruimte voor muzikale en culturele verdieping van onderbelichte thema’s. Verschillende musici en ensembles laten het geluid horen van culturele hoogtepunten, feesten en momenten om bij stil te staan. De muziek wordt ‘ondertiteld’ in een gesprek met een bijzondere tafelgast.
Link naar de livestream: https://youtu.be/fhcrcegybWo

Datum

21 mrt 2021
Verlopen!

Tijd

3:30 pm - 5:00 pm
QR code