Yalda: “Sufi Night”

Shab-e Yalda (“Yalda-nacht”) is een Iraans festival dat wordt gevierd op de “langste en donkerste nacht van het jaar”. Van Noord-India tot Midden-Azië en het Midden-Oosten, van het plateau van Iran tot de Kaukasus, Anatolië en de Middellandse Zee vieren mensen dit evenement met een andere naam.

Dit jaar willen we op twee avonden Yalda vieren met een reeks concerten in vier uitvoeringen. Op de eerste avond, “Sufi Night” treden er twee groepen op.

19:00 uur: “Jansouz duo”
Het Jansouz duo bestaat uit broer en zus: Sepand Dadbeh (Tanbour, Ud) en Khorshid Dadbeh (Tanbour, Setar).
Dit is hun verhaal:
Dit is een uitnodiging voor een spirituele reis om de wil naar vrijheid te verkennen tijdens de afwezigheid van licht. Om dit verlangen te verwezenlijken, heeft Jansouz een unieke muzikale zelfdiscipline van de oude musici met een nieuw begrip van de moderne tijd. We gaan “Yalda” introduceren in de langste nacht van het jaar, als geboorteviering van het licht (vuur). Deze viering is een voorrecht om de verhalen van een soefi te horen, van een heroïsch epos tot een mystiek epos.
Jansouz is de muzikale vertelling van Sepand en Khorshid, vanuit hun interpretaties van de Iraanse culturele wereld. Ze noemden hun ensemble Jansouz, naar de artistieke naam van hun grootvader, een vermaarde maestro op het gebied van zang en de culturele geschiedenis van de Perzische muziek.

 

20:30 uur: “Sinan Arat & Sufidelica”
Sinan Arat
: Ney, Vocal
Tarang Poddar: Tabla, drum
Aktas Erdogan: Guitar
Aseo Freisacher: Piano, key

Sufidelica combineert soefimuziek met verschillende geluiden die ons in verschillende vormen in het universum omringen. Het is een reis van zen naar chaos, van ritueel naar stedelijke klanken, van eenheid naar veelheid.

De concerten worden live gestreamd.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, regeling Balkonscènes.

Datum

18 dec 2020
Verlopen!

Tijd

7:00 pm - 10:00 pm
QR code