Yalda: “Troubadour Night”

Shab-e Yalda (“Yalda-nacht”) is een Iraans festival dat wordt gevierd op de “langste en donkerste nacht van het jaar”. Van Noord-India tot Midden-Azië en het Midden-Oosten, van het plateau van Iran tot de Kaukasus, Anatolië en de Middellandse Zee vieren mensen dit evenement met een andere naam.

Dit jaar willen we op twee avonden Yalda vieren met een reeks concerten in vier uitvoeringen. Op de tweede avond, “Troubadour Night” treden er twee groepen op.

19:00 uur: “Neyshabour Night by Jansouz collectief”
Khorshid Dadbeh:
Tanbour, Setar
Sepand Dadbeh: Oud, Tanbour
Davide Fortugno: live elektronica
Wijbrand Luth: live elektronica

Reizen maakt deel uit van de menselijke natuur. We zijn continu op zoek naar een doel, een doel om te bereiken. In deze moeilijke tijden raken we gewend aan de noodzaak van “blijven”. We vergeten het plezier en het verbazingwekkende gevoel van de reis. We kunnen niet reizen, we kunnen geen nieuwe geweldige culturen en plaatsen ontdekken. Langzaamaan beginnen we de reis als iets onnodigs te accepteren. Iets wat we niet meer hoeven te zoeken.
Deze voorstelling is bedoeld om te communiceren hoe zinvol de reis is voor onze natuur. We kunnen niet bewegen, we zitten vast op een donkere plek. Deze voorwaarde betekent niet dat we niet kunnen reizen. Zwerver, dichters, muzikanten, schilders zouden ons de kans kunnen geven om nieuwe plekken te ontdekken. En wij ook.
Met onze muziek willen we je begeleiden in een wereld waar het fantastische en de echte relatie met elkaar zijn. Waar de diepste duisternis verandert in verblindend licht. Verdeeld in 4 delen vieren we het verhaal van twee reizigers die besluiten een reis van hun huis naar de oude stad Neyshabour onder ogen te zien. Hun doel is om een ​​object van onschatbare waarde te vinden. Wat ze zullen vinden is iets dat ook verder gaat dan de betekenis van het woord “onschatbaar”.

20:30 uur: “Unexpected Virtue”
Matteo Paggi: Trombone
Piero Conte: Gitaar
Massimiliano Dosoli: Klarinetten

In een reis die het publiek van onze bewerking van Monteverdi’s Ulisse naar onze herschikking van traditionele volksliederen uit Italië brengt, onderzoekt ons trio de menselijke kwetsbaarheid bij afwezigheid van licht.
In december zien we zoals gewoonlijk de donkerste dagen van het jaar en dit jaar zullen deze dagen nog donkerder zijn vanwege het gebrek aan gezelligheid en openbare evenementen, en voor veel mensen zal het zelfs niet mogelijk zijn om hun familie te zien.
Maar dit is niet de eerste keer in onze geschiedenis.
In het noorden van Italië, in de provincie Brescia en Mantova (waar Massimiliano vandaan komt) in 1646 (in dezelfde jaren dat Monteverdi opera’s schreef, in Venetië, niet zo ver daar vandaan) er was een grote hongersnood en de oogst was voor de meeste mensen erg slecht. Tijdens de nacht tussen 12 en 13 december stuurden degene die een grotere oogst hadden in het geheim zakken graan en meel naar degene die minder had en de mensen zouden het zien als een buitengewone gebeurtenis die werd geholpen met de bescherming van Sint. Lucy (de heilige van de armen).
Sinds die dag werd 13 december de dag van Sint Lucia, waarin de mensen elkaar geschenken geven.
Tijdens ons concert zullen we deze prachtige en krachtige gebeurtenis vieren die bijna vierhonderd jaar geleden plaatsvond, waarbij we een deel van de muziek speelden die in die jaren door Monteverdi werd geschreven, een aantal volksliederen uit de traditie van S. Lucy en een deel van onze improvisatie.

 

De concerten worden live gestreamd.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, regeling Balkonscènes.

Datum

21 dec 2020
Verlopen!

Tijd

7:00 pm - 10:00 pm
QR code